Školská jedáleň: Jedálny lístok pre ZŠ • Jedálny lístok pre MŠ • Zaujímavosti zo stravovania
CHLIEB NÁŠ
KAŽDODENNÝ
"Dr. David Rubin vo svojej knihe ""Imitácia chleba plná
lží"" nazýva dnešný biely chlieb úbohou napodobeninou:
""Ide o grotesknú kombináciu najmenej výživnej časti
zrna " "a množstva chemikálií, ktoré môžu byť škodlivé
zdraviu"". Problém je v spôsobe mletia bielej múky.
Obilné zrná sa skladajú z vonkajších šupiek - otrúb,
klíčkov "
a z endospermu(múčne jadro). Otruby obsahujú väčšinu
vlákniny, vitamíny, minerály a malé množstvo bielkovín.
Klíčky sú bohatým zdrojom vitamínov B a E, minerálov a
vlákniny. Endosperm, tvorí cca 80% celého zrna, obsahuje
bielkovinu (glutén) a škrob. Endosperm je jedinou časťou
zrna, ktorá sa používa na výrobu bielej múky.
Výživné otruby a klíčky, ktoré sa odstráňujú mletím, sa
paradoxne podávajú zvieratám ako krmivo. Jeden krajec
bieleho chleba obsahuje 0,25g vlákniny, krajec
celozrného chleba 2g, celozrné chleby z viacerých druhov
obilnín až 3,5g vlákniny. Ak chcete získať rovnaké
množstvo vlákniny ako z celozrného krajca, musíte zjesť
8 krajcov bieleho chleba. Mletím sa z múky odstráni 24
známych minerálov a vitamínov.
V USA sú 4 zo všetkých odobratých živín znovu dodávané
naspäť(tiamín, riboflavín, niacín a železo).
Najzdravší je chlieb vyrobený z celozrnej múky, ktorá
obsahuje otruby, klíčky a endosperm a tiež i
štvornásobne viac rôznych živín než biely chlieb.
V kombinácii s čerstvým ovocím, cereáliami, so
zeleninou, zemiakmi či strukovinami je chlieb veľmi
zdravá potravina, ktorá vám zabezpečí energiu na
niekoľko hodín.
Len po samom chlebe sa nepriberá. Ak ho nekonzumujete
abnormálne množstvo, krajec celozrného chleba obsahuje
293kj, nie viac než jablko. Ale! Ak ho natriete maslom
alebo džemom môže dosiahnuť hodnotu 1257 kj. Chlieb bol
vždy základom ľudskej výživy. Návrat celozrného chleba
na miesto, ktoré mu patrilo ešte v minulom storočí, je
dôležitým krokom na ceste k obnove zdravia.
BIELKOVINY-NEBEZPEČNÝ MÝTUS.Svalnatí muži, ktorí si
myslia, že svaly sa skladajú z bielkovín, konzumovali
denne 120g bielkovín. Vedecké výskumy však dokázali, že
dospelým jedincom stačí len 20 - 30g bielkovín denne.
Ľudské telo je neuveriteľne efektívne v procese
recyklovania vlastných bielkovín. Nahradená musí byť len
tá bielkovina, ktorú organizmus už nemôže získať
späť(vlasy, nechty, koža apod.)
Väčšina konzumovaných bielkovín je živočíšneho pôvodu,
čo znamená, že obsahuje veľa cholesterolu a nasýtených
tukov. Ľudia si často neuvedomujú, že u mäsa a mliečnych
výrobkoch 50-85 % energie pochádza práve z tukov.
Nadbytok cholesterolu a nasýtených tukov podporuje
rozvoj arteriosklerózy, čo vedie k zužovaniu a tvrdnutiu
životne dôležitých tepien. Tento proces urýchľuje
starnutie a skracuje ľudský život.
Bielkoviny sa skladajú z 20 aminokyselín. Organizmus si
ich vie sám vyrobiť jedenásť, ďalších deväť musíme
prijímať v potrave, preto sa nazývajú esenciálne
(nevyhnutné). Rastlinné bielkoviny obsahujú všetky
esenciálne aminokyseliny. Konzumáciou rôznych kombinácií
rastlinných jedál sa zlepšuje celková biologická hodnota
bielkovín. Preto je potrebné jesť pokrmy bohaté na
rastlinné bielkoviny (obilniny, strukoviny, sójové
produkty ap.). Bielkoviny z týchto jedál sa navzájom
skombinujú "a vytvoria v organizme aminokyselinový
""zdroj"", ktorý umožní zásobovať telo kvalitnou
bielkovinou. Potraviny rastlinného pôvodu obsahujú málo
tukov, "veľa vlákniny, nijaký cholesterol a potrebné
množstvo bielkovín. U väčšiny druhov zeleniny 20%
energie pochádza z bielkovín, u obilnín 12% a u
strukovín a olejnatých semien 20-30%. Je načase, aby sme
konečne pochovali tento nebezpečný bielkovinový mýtus,
znížili spotrebu bielkovín, lebo veľa dobrého môže
uškodiť.
CITRUSOVÉ OVOCIE - kompletná výzbroj vitamínu C - a
oveľa viac. Aromatický citrón je dokonale kyslá
potravina a pozoruhodná náhrada soli. Limet, pikantný
príbuzný citróna. Nádherný pomaranč a jeho potomkovia:
sladký pomaranč, pomaranč bez kôstok, mandarínky,
tangerinky, klementínky, kríženec tangerinky a grepu so
žltozelenou vráskavou kôrou, ktorý je kyslejší ako
tangerinky, grep s ružovou alebo bielou dužinou a citrón
pestovaný pre kôru, ktorá sa kandizuje a oživuje ovocné
koláče a kumkváty, ktoré sa nakladajú do sirupu a
konzumujú aj so šupou. Citrusové plody sa stali
synonymom vitamínu C. Dávka postačujúca na jeden deň je
v jednom pomaranči. Pri dnešných stresoch by sme
si mali pochutnať viac než jednej potravine bohatej na
vitamín C. Výskumy dokázali, že zložka, ktorá dodáva
kyslosť citrusovým plodom, brzdí tvorbu nádorov. Stačí
vypiť deciliter pomarančovej šťavy denne, aby sa
spomalili zmeny súvisiace s rozvojom rakoviny žalúdka.
Dôležitou úlohou vitamínu C je podporovať
kolagén-bielkovinu, ktorá je dôležitá pre tvorbu kože,
šliach a kostí. Preto je vitamín C aj liekom pri
poraneniach a spáleninách. Vitamín C sa zúčastňuje na
látkovej premene vo všetkých bunkách, aj mozgových.
Pomáha pri tvorbe červených krviniek, při zdolávaní
bakteriálnych infekcií a pomáha udržiavať zdravé ďasná.
Vitamín C je rozpustný vo vode a organizmus si ho
neukladá do zásoby, preto je dôležité, aby sme mu
pomohli každý deň jedným alebo dvoma citrusovými plodmi.
Grep, celé ovocie nie iba šťava, priaznivo upravuje
jednotlivé frakcie cholesterolu v krvi. Zdrojom tejto
látky sú membrány, ktoré držia plody grepov pospolu.
Preto čistá grepová šťava neúčinkuje tak, ako celé
ovocie.
KVAKA - predhistorická, stále zdravá zelenina. Biela a
žltá kvaka sú príbuzné s kapustou, tj. obsahujú chemické
látky - sulforafan, ktoré blokujú rozvoj nádorov.
Je bohatým zdrojom vitamínu A(možno to vydedukovať už
podľa sfarbenia).
Raňajky sú skutočne dôležité:
Ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú menej trpia chronickými ochoreniami, žijú dlhšie a sú oveľa zdravší. Začnite deň jedlom z celozrných obilnín, celozrného chleba a z niekoľkých kúskov čerstvého ovocia. Budete výkonnejší a dobre naladení.
Vláknina vstrebáva vodu pri svojej ceste žalúdkom a črevami. Vzniknutá špongiovitá hmota tvorí jemnú bariéru, aby sa živiny z potravy nevstrebávali príliš rýchlo. Pokrmy, ktoré neobsahujú žiadnu vlákninu, sladké jedlá a nápoje, sa bleskovo vstrebávajú do krvného obehu, čím nastáva rýchly vzostup a následný pokles koncentrácie glukózy v krvi. Preto počas dopoludnia zaznamenávame zníženú výkonnosť, lebo sa raňajky skladali z jedál s minimálnym obsahom vlákniny.
Denne by sme mali vypiť 6-8 pohárov vody (1,8-2,4l). Ešte pred raňajkami si dajte 2 poháre vody, príp. bylinkového čaju s niekoľkými kvapkami citróna, dopoludnia a popoludní čistú vodu, podvečer ďalší, aby ste zahnali ospanlivosť a pokušenie maškrtiť.
Voda je presne to, čo náš organizmus potrebuje, aby mohol optimálne pracovať. Je to dokonalý nápoj, jedno z veľkých požehnaní v našom živote. Organizmus je schopný využiť vodu vo všetkých možných formách, niektoré nápoje mu však spôsobujú problémy. Obsahujú veľa energie, preto ich musí spracovávať ako jedlo. Cukor v sladkých malinovkách potrebuje ďalšiu vodu na jeho spracovanie. Väčšina týchto nápojov prispieva k prekysleniu žalúdka a Cola obsahuje fosfor, ktorý podporuje zvýšené vylučovanie vápnika z organizmu, vznik osteoporózy.
Jedzte ryby:
Obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú obsah cholesterolovej frakcie, ktorá upcháva cievy a zvyšujú obsah tej, ktorá znižuje tlak krvi a ochraňuje organizmus proti infarktu. Rybí tuk v strave, obsahujúci omega-3 mastné kyseliny pomáha zdravému organizmu brániť sa proti chorobám: astma, artritída, psoriáza, skleróza multiplex. Najviac omega-3 mastných kyselín obsahujú ryby:makrela, sardela, losos, sleď, tuniak a pstruh. Dve rybacie jedlá týždenne stačia, aby mohol mať človek zdravšie srdce. Rybací olej priaznivo vplýva pri migrénach a raných štádiách chorôb pečene. Hladinu cholesterolu znižujú ustrice a kraby. "Ryby sú užitočné na mozog."
Tak jako racionálna výživa je pre dobré zdravie rovnako dôležitý stabilný emocionálny život. Pozitívne pocity a rozumné životné návyky stimulujú tvorbu endorfínov. Tieto tajuplné chemické látky produkované mozgom sú schopné navodiť neuveriteľné pocity pohody a posilniť imunitný systém. Endorfíny umožnia cítiť sa dobre a navyše budú ešte aj liečiť. Dôležitosť radosti a pozitívnej nálady zdôrazňoval už kráľ Šalamún, ktorý napísal: "Radostné srdce je dobrým liekom, ale zronený duch suší kosti."
Ďakujeme našim partnerom: